22 Sty

Azja na talerzu

asia-546805_1280
(0)

food-1050813_1280Prawdopodobnie jeśli zastanowisz się, co jadłeś w ciągu ostatnich dni i tygodniu, okaże się, że nie były to tylko polskie, tradycyjne potrawy. Nasz sposób odżywiania zmienia się, otwiera na kuchnie nawet dalekich rejonów świata. Na naszych talerzach częściej pojawiają się włoskie pasty czy śródziemnomorskie potrawy, bazujące na rybach, warzywach i dobrych jakościowo oliwach.

Wzmaga się też zainteresowanie kuchnią azjatycką, które nie ogranicza się już do przysłowiowego wyjścia „na chińczyka”. Widać to nawet po restauracjach, które powstają wokół nas – bary serwujące sushi cieszą się ogromną popularnością, pomimo wysokich cen nie brakuje klientów. food-715539_1920Powstają także sklepy, które specjalizują się w produktach azjatyckich i sprzęcie przeznaczonym do ich przygotowania. Wiemy już, czym jest wasabi, które pojawia się w naszych domach w postaci przyprawy lub przekąsek, znamy zupę miso, która cieszy się duża popularnością, szczególnie wśród wegetarian i wegan. Zaczynamy nawet sami przygotowywać w domu typowe azjatyckie potrawy, serwujemy na obiad smażony makaron z grzybami mung czy ryż z kurczakiem w orientalnych przyprawach.

sushi-491425_1920Zwolennicy mocniejszych trunków znają sake, która jest specjałem dla mieszkańców Azji. Warto odkrywać nowe smaki, jeśli mamy taką możliwość, korzystać z bogatej oferty gastronomicznej, która stale się poszerza, tak by rozwijać swoje kulinarne horyzonty. Kto wie, może polubisz te smaki na tyle, że zdecydujesz się na podróż w głąb Azji, by poznać tamtejsze zwyczaje przygotowywania i serwowania potraw i jeszcze raz na nowo odkryć te smaki, tym razem w zupełnie innych okolicznościach.

to-top